Aktuellt

 

Långvarig stress och oro i Corona tider? Vi i psykosyntes föreningen erbjuder samtalsterapi och krisstöd

https://psykosyntesforeningen.se/soka-terapeut/samtalsterapi-och-krisstod/

 

Nyhetsbrev skickat november 2020

Efter en tid av reflektion och påfyllning skriver jag ett brev från Ejagården Jag kan berätta att jag numera bor på Ejagården tillsammans med min man Lennart. Har fortfarande ett brinnande intresse för livsfrågor, självutveckling, meningen och utforskande av närvarons kraft som namnet på mitt företag anger MENING I VISION. Arbetar mot företag och privata kunder.

Livet innehåller alltid förändringar med Corona krisen lever vi nu i en ovisshet som ingen idag har något svar på hur den kommer att fortgå eller påverka vår framtid. Det är hög tid att vakna upp, vår värld behöver väckas från bristande upplevelse av sammanhang och mening.

Tiden med Corona har stärkt min uppfattning kring behovet att prata mera om de existentiella och andliga frågorna. Frågor som är större än oss själva, att vara del av något som ger mening och trygghet. Vi behöver mogna som ledare och ta hand om oss själva med ödmjukhet och medkänsla.

I vårt land är naturen för många en viktig del som ger kraft och förundran till något större.                                                 Ordet Själfullhet som Philip Bäckmo beskriver så vackert i sin bok: "Själen är ett verb".

Att vara närvarande i vår livstid är inte alltid enkelt speciellt när vi drabbas av svårigheter med oro självkritik rädslan att inte vara tillräcklig. När förändring sker utan att vi själva bestämt det känner vi oss ofta drabbade - och går lätt till anklagelse mot oss själva och andra.

Svårigheter / Krisreaktioner / Livskriser kan bli en vändpunkt till något nytt - Lära känna sig själv -Välja nytt - Ta hand om sig själv - Känna närvarons kraft. Jag har under mina år som psykosyntesterapeut KBT och andra terapi former haft den stora glädjen att följa mina klienter på den resan. 

Välkommen att kontakta mig.

Två artiklar om depressionsförebyggande behandling och medkänsla i grupp MBCT där både klienter och läkare intervjuas.

http://www.vimmerbytidning.se/nyheter/hultsfred/mindfulness-blir-allt-mer-accepterat-om5371884.aspx

http://www.vimmerbytidning.se/nyheter/hultsfred/en-morgon-ville-jag-inte-vakna-mer-om5371862.aspx

 

 

Tidningsartikel från 27 november 2020

"Alla har vi våra demoner inombords"

Var femte sjukskrivning var stressrelaterad 2019" säger Eivor Johansson. "Stress, prestationskrav, oro, ensamhet och nu kommer också Coronaviruset till"

Eivor Johansson på Ejagården i Dalsebo utanför Vena tar emot på trappan och visar vägen upp till sitt stora luftiga arbetsrum uppe på andra våningen i det gamla trähuset. Två bekväma fåtöljer står mitt emot varandra, på ett corona säkert avstånd, på var sin sida av ett litet runt bord där det ligger några böcker.  Det är högt till tak och de gamla kraftfulla timmerbalkarna i väggarna ger ett lugnande intryck.
 – Det är här jag jobbar, säger Eivor Johansson. 
Hon har kommit att specialisera sig på samtalsterapi, för att hjälpa sina klienter att lära känna sig själva, att börja se vem man själv är, när man borstar bort allt som man tror andra vill att man ska vara. Att gå på djupet med sig själv och göra sig av med, som hon kallar det "sina inre spöken"
– Alla har vi våra demoner inombords, säger Eivor Johansson. Vi stänger in våra rädslor och bygger motstånd i vår kropp som i sin tur leder till stressrelaterade åkommor. 
Och rädslor finns det gott om i dagens samhälle. Inte minst i dessa coronatider, som satt nytt ljus på de existentiella frågorna. Varför är vi här? Vad är meningen med livet? Och så vidare. Alla de här frågorna som mänskligheten grubblat över i alla tider.
– Vad händer med jorden, med klimatet är också frågor som skapar oro, säger Eivor Johansson. Framförallt hos många yngre.
Till det kommer det mer vardagliga med stressen på jobbet och i privatlivet, prestationskraven både de egna och andras.  
– Det är lätt att bli alldeles för självkritisk, säger Eivor Johansson. Man är rädd för vad andra ska tycka. Det är så lätt att man stänger in sig själv och tror att det är en själv som det är fel på.
Så kommer coronaviruset till som lägger på en extra sten på lasset.
– Sammantaget kan det här leda till stress, utmattning, depression, säger Eivor Johansson. Det vi i dagligt tal kallar för utbrändhet.
 
Att hjälpa klienterna att förstå sig själv är en viktig del i arbetet. Ett första steg i det arbetet är att göra det hela begripligt, att ta till sig vad det handlar om. Att lära känna sig själv helt enkelt. Att lära sig att stanna upp emellanåt, ge sig tid att tänka efter vad behöver jag.
– Det är inte så lätt, det är en resa mot målet, säger Eivor Johansson. Förnöjsamhet är en skön känsla när man väl kommit dit.
En bra metod att få en paus från verkligheten är "Förundranseffekten" lyfter hon fram. Att man ser en vacker blomma, en utsikt, en solnedgång, musik eller vad som helst som man låter sig förundras över, så pass att man stänger av omvärlden för en stund och bara låter sig hänföras och överväldigas av.
– Det skapar en känsla av innerlighet och tacksamhet över upplevelsen, säger Eivor Johansson. Det skapar ett lugn och ett friskare liv.
Hon berättar också om Tre M, som metod. Mat, motion och Meditation. Att äta bra, att motionera och meditera.
– Men, säger hon, det gäller att se till att meditationen inte blir ett påhäng. 
Att det blir något som ska pressas in i ett redan späckat vardagsschema. 
– Det är viktigt att ta hand om kroppen, säger Eivor Johansson. Där finns livsenergin.
 
– Jag är skolad inom Psykosyntes Akademin , en psykologisk metod som handlar om självutveckling, att bygga en relation till sig själv. Man behöver lära sig  omtänksamhet och medkänsla till sig själv, för att kunna hjälpa andra på ett medkännande sätt.
Eivor Johansson jobbar mycket med samtal, att sitta ner och prata.
– Att få möjlighet att prata i lugn och ro med någon som har kunskap kan betyda väldigt mycket. Med rätt hjälp kan man utvecklas mycket och börja lyssna till sig själv. Det är viktigt att hitta en gemenskap med sig själv.
– Vi är så mycket mer än det vi gör. Som alla människor känner vi glädje och samhörighet med andra och vi behöver lära oss att ta hand om oss själva.
Eivor Johansson har drivit Ejagården i Dalsebo utanför Vena sedan 2000 och genom åren har hon haft mycket samarbete med både företagshälsa och landsting. Eller regioner som det heter numera. 2010 blev hela det stora huset klart och sedan en tid tillbaka finns här plats för både bostad och arbetsrum. 
Tidigare har det handlat mycket gruppterapi, men numera har det lutat över mer och mer till enskilda terapi/stödsamtal.
Eivor Johansson har också, inte minst på grund av pandemin, skaffat utrustning för att kunna möta klienter online,
– Men jag tycker bäst om att möta dem ansikte mot ansikte, säger hon. Men som läget är nu får jag börja använda nätet. Det är ju aldrig försent att utvecklas.
 


 

 

 

 

 

Kalender | Aktuellt

v mån tis ons tor fre lör sön
oktober 2023
39 25 26 27 28 29 30 1
40 2 3 4 5 6 7 8
41 9 10 11 12 13 14 15
42 16 17 18 19 20 21 22
43 23 24 25 26 27 28 29
44 30 31 1 2 3 4 5

Ejagåden, Mening i Vision, Dalsebo, Postnummer 577 93 Stad Vena
Mobil 070-593 98 98